Tracer V3.00 Plus

TRACKER - Takip Modemleri
Post Reply
TA2AWO
Posts: 14
Joined: 11 Jun 2017, 12:43

Tracer V3.00 Plus

Post by TA2AWO » 16 Dec 2017, 17:59

Daha önce V2 sürümü ile bir çok arkadaşımızın kullanmakta olduğu Tracer ın V3.00 Plus sürümü artık hazır.

V3.00 Plus
20171218_195834.jpg
20171218_195834.jpg (2.39 MiB) Viewed 10442 times
Bu versiyon da ölçümler telemetri formatı ile gönderiliyor ve grafiksel olarak bir yıl öncesine kadarki ölçümler gösterilebiliyor.

Aşağıda Tracer ın kullanımına yönelik detayları dikkatlice inceleyiniz. Daha önceki versiyonu kullanan arkadaşların da incelemesinde fayda var.

Teknik Özellikler;

• Üç farklı besleme girişi ile besleme gerilimi sağlanabilir, 1-Power Jack girişi üzerinden 5-30Vdc aralığındaki gerilim ile. 2-Usb üzerinden Power bank veya Pc Usb bağlantısı yapılarak 5Vdc gerilim ile. 3-Lipo pil kullanılarak 3.3 - 4.2 Volt pil gerilimi ile .
Dikkat ! Usb üzerinden power bank ile beslenecek ise Power bank in 1 Amper akımı rahat bir şekilde karşılayabiliyor olması gerekli. Aksi takdir de çıkış gücünü 1 Watt yerine 0.5 watt olarak seçin. Ayrıca cihaz usb üzerinden çalıştırıldığında Rf power performansı %35 oranın da düşecektir.

• Maximum RF çıkış gücü 1 Watt olarak seçilebilir istenildiği takdir de Pc arayüz programı ile 0.5 Watt olarak ayarlanabilir.

• Hemen hemen tüm farklı hızlardaki tüm Gps ler ile çalıştırılabilir (Rs232 çıkışlı Gps ler dahil.)

• Üç ayrı kaynaktan besleme gerilimleri okunarak Status mesajı olarak gönderilir. Power Jack girişinden, Harici terminal pinlerin de bulunan harici voltaj ölçüm pin i girişinden ve de usb giriş voltajı ölçülerek Telemetri olarak bu ölçümler gönderilir.( Bakınız Telemetri kullanımı)

• Ds18b20 Sıcaklık sensörünü destekler -55 ila +120 derece aralığındaki sıcaklıkları ölçebilir, ister kart üzerinden istenirse de harici terminal bağlantısı üzerinden sensör bağlantısı yapılabilir Sıcaklık ölçümü de Telemetri özelliği aktif edildiğinde gönderilecektir. (Sadece bir adet sıcaklık sönsörü bağlanabilir. Bakınız Telemetri kullanımı)

• Usb üzerinden arayüz yazılımı ile kolayca konfigre edilebilir.

• Arayüz üzerinden harici ve ya dahili radio seçeneği yapılabilir. İstenildiği takdirde harici telsiz bağlantısı yapılarak kullanılabilir. (1 Watt gücün yeterli gelmediği bölgelerde.) Harici cihaz kullanılacak ise dahili radyoyonun devre dışı bırakılması gerekmektedir.. Aksi taktir de hem harici olarak bağlanan telsiz hemde tracer üzerindeki telsiz gönderme yapacaktır. (Bakınız Harici cihaz seçimi)

• RF e maruz kalmalara karşı mikro denetleyici üzerinde ekranlama yapılarak daha kararlı bir çalışma ile eeprom güvenliği de arttırılmıştır.

• Boyutlar 8X10 Cm


Tracer ı yapılandırmak ve kullanıma hazır hale getirmek için aşağıdaki adımları sırası ile uygulayın.

Tracerın arayüz yazılımı ile configre edilmesi;

Daha önceki versiyonu kullandı iseniz 1. ve 2. adımları atlayabilirsiniz.

1- Usb ile bilgisayarınıza bağlantıyı yapın ardından USb driver kurulumu gerekeceğinden Buradan dosyalar/CH341SerDriver.zip Usb Driver ı indirin ve bilgisayarınıza kurun.

2-Usb Driver ı kurduktan sonra bilgisayarınızın Tracer ı tanıması gerekli. Bunun kontrolünü yapabilmeniz için izlemeniz gereken adımlar ise şöyle;

Bigisayarım simgesini sağ tıklayıp Özellikler sonrada aygıt yöneticisine girerek örnek resimde dosyalar/kurulum1.jpeg kırmızı kutu içine alarak belirttiğim şekilde görünüyor olması ve bir port numarası almış olması gerekli. Bende Com4 olarak görünüyor ancak sizde bu port numarası değişiklik gösterebilir bunun şuan bir önemi yok çünki usb üzerinden programlamaya hazırız.


3-Tracerın arayüz yazılımı olan configratör programını buradan dosyalar/v3/TRACKERV3.0.zip indirip çalıştırın.

Dikkat!
Exe dosyası olduğundan bilgisayarınızın güvenlik duvarı virüs uyarısında bulunabilir hatta yazılımı çalışamaz duruma getirebilir. İndirme esnasında virüs uyarısı alıyor iseniz gerekli izinleri sağlamalısınız aksi halde proğram çalışmayabilir.

4-Resimde gösterildiği gibi dosyalar/kurulum2.jpeg port seçimi yapmanız gerekecek burada birden fazla port numarası görünebilir ancak size sadece aygıt yöneticiniz de Ch341 aygıtının almış olduğu port numarasını seçmelisiniz.

5- Read Write butonlarını kullanarak artık okuma ve yazma işlemlerini tracer a yapabilirsiniz.

6-Beaconing sekmesinden beacon periyotları ve ayarlarını ihtiyacınız doğrultusunda değiştirebilir bu değişiklikleri Tracer a kaydedebilirsiniz.

7-Configrasyon sekmesinde Radio seçimi ve telemetri seçenekleri bulunmaktadır. Harici telsiz bağlanarak tracer kullanılacak ise, İnternal Radio seçeneğini kaldırın eğer bu seçeneği kaldırmadan harici telsiz bağlayıp kullanır iseniz hem Tracer ın üzerindeki radyo hemde harici olarak bağlanmış olan telsiz göndermeye geçecektir.

İnternal Radio seçeneği
Configrasyon.jpg
Configrasyon.jpg (61.33 KiB) Viewed 10436 times
Telemetri kullanımı
Configrasyon sekmesinde yer Transmit Telemetriy Data seçeneği aktif edilmiş ise;
Ölçülen sıcaklık bilgisi, Giris voltajları, Gps uydu sayısı ve gönderilen pakat edetleri de raporlanacaktır. Bu ölçümler 1 yıl geriye dönük olarak saklanır ve garafiksel olarak görüntülecektir. Ölçümler her 5 dakikada bir otomatik olarak gönderilir. 15 Dakika bir ise telemetri mesajlarının açıklamarı gönderilmektedir.
Telemetri örnek görünüm
telemetri.jpg
telemetri.jpg (63.73 KiB) Viewed 10438 times

Yazılım Güncelleştirme
Dikkat!
Bu yazılım V3.00 kartlar içindir dilerseniz V2 kartlar içinde kullanılabilir.. Bunun için dahili radyo ile kullanıyor olmanız şart. Eğer harici telsiz ile kullanıyor ve yine de bu yazılımı kullanmak istiyor iseniz Tracer üzerinde küçük bir işlem yapmalısınız! Bakınız V2 revizyonu.

İlerleyen zamanlarda yeni özellik ekleme yada yazılımsal iyileştirmeler söz konusu olacaktır. Dilerseniz cihazınızı en güncel yazılımla kullanmaya devam edebilirsiniz. Aşağıda güncel yazılımların nasıl yükleneceği konusunda talimatlar var eğer bu talimatlara göre hareket ederseniz cihazınızın güncelleştirmesini kolay bir şekilde yapa bilirsiniz.



Yeni yazılım güncellemesi gibi durumlarda yine aynı şekilde Tracer ı usb üzerinden bilgisayarınıza bağlayın.
1-XLoader programını buradan indirip çalıştırın dosyalar/XLoader.zip
2-Comport numarasını seçerek yeni güncelleştirme için bu linkteki dosyalar/v3/Tracer.ino.v3.zip Hex dosyasını programa HexFile sekmesinden gösterin.
3-Device Seçeneğinden Uno(ATmega328) i seçin.
4-Upload butonuna basarak yeni hex dosyasını Tracer a yükleyin.
5-Hex dosyasını yükledikten sonra Tracer ın arayüz yazılımı olan configratör ü çalıştırıp ayarlarınızı kontrol edin. Çoğu güncelleştirme de ayarlarınız da bir değişiklik olmaz fakat siz yinede ayarlarınızı güncelleştirme sonrasında kontrol edin.

Cihazı kutu ile kullanacak arkadaşlarımız aşağıda linkini paylaştığım uygun kutuyu sipariş edbilirler. Bağlantı konnektörü için uygun delikler açmanız gerekiyor.
https://www.altinkaya.com.tr/Yeni-Urunl ... 83-10.html


LED Göstergelerin açıklamaları;

Yeşil power led: Tracerın beslemesinin olduğu anlamına gelir hem usb hemde Dc jack girişinden beslendiğinde bu led sürekli yanıyor olmalıdır.

Mavi Gps Led: Yanmıyor ise Gps Bağlantısı yok veya Gps ten veri girişi olmadığı anlamına gelir. Yanıp sönüyor veya Flash yapıyor olması Gps bağlantısının olduğunu ancak yeterli sayıda uyduya bağlanmadığını gösterir kapalı alanlarda gps ledinin flash yapıyor olduğunu görebilirsiniz. Sürekli yanıyor ise Gps bağlantısı var ve 3 ten fazla sayıda uydu sinyalinin alındığı anlıma gelir normal durumlarda Gps ledi sürekli yanıyor olmalı. Pozizyon gönderimleri sadece gps led i sabit yanıyor ise yapılır. Gps led i yanıp sönüyor ise pozizyon gönderilmez sadece telemetri mesajları gönderilir.

Sarı Rx Led: 144.800 frekansı üzerinde bir sinyal duyulduğunda yada frekans meşgul ise Rx ledi yanar. Bazı durumlarda Hızlı bir şekilde yanıp söndüğünü de görebilirsiniz, bu durum tracer göndermeye geçecek fakat frekans meşgul olduğu için göndermeyi beklettiği anlıma gelir. Frekansın meşgul durumdan çıkıp normale dönmesi ile tracer göndermeye geçecektir.

Kırmızı Tx Led: Pozisyon ve Telemetri mesajlarının gönderilmesi esnasında yanar, gönderme bittiğinde söner. Tx ledi hem harici telsiz bağlantısı yapıldığında hemde dahili radiyo ile kullanıldığında sadece gönderme sırasında yanar.


Sıkça sorulan sorular;

• 144.800 frekansının dışında çalıştırabilirmiyim ?
Vhf bandındaki her frekansta çalışabilir Ancak frekans değişikliği yazılımsal olarak yapıldığından çalıştırılacak frekans için hex dosyası talep etmelisiniz. Mevcut hali ile sadece 144.800 Frekansında çalışacaktır.

• Anten konusunda nelere dikkat etmeliyim ?
Cihazınızın çıkış gücü sadece 1 Watt olduğu için basit antenler ile çalıştırmanızı tavsiye etmiyoruz. El cihazı antenleri gibi antenler ile kullanılması gönderilen paketlerin digi ve igate istasyonlarına ulaştırılmasını zorlaştıracaktır. Mümkün ise kablo ile uzatılan antenler ile kullanarak araçtaki kullanımlarda anteni aracın dışında tutunuz. Ayrıca dönüştürü konnektör kullanmaktan kaçının çünki kullandığınız her konnektör çıkış gücünde önemli kayıplara yol açacaktır.

• Usb üzerinden power bank ile çalıştırabilirmiyim ?
Elbette ister usb adaptör ile ister bir power bank kullanarak cihazı çalıştırabilirsiniz. Fakat kullanacağınız power bank üzerinden 600Ma - 850Ma kadar akım çekilecek bazı power bank ler bu akımı karşılamayacağından bu duruma dikkat edilmeli. Ayrıca usb üzerinden kullanımlarda çıkış gücünüz 1 watt dan daha az olacaktır.

• 1Watt güç ile bölgemde bu tracer ı kullanabilirmiyim ?
Bölgenizdeki aprs alt yapısına göre (Digi ve İgate ile olan mesafenize göre.) bu durum farklılık gösterecektir. Hemen hemen her ilde ve çeşitli yerlerde gönderilen paketleriniz bir digi ye yada igate istasyonuna ulaşmadığı için aprs.fi de görünemeye bilirsiniz.

•Sıcaklık ölçümü nasıl yapılıyor ?
Cihaz üzerinde ki veya harici konnektör e bağlanan DS18B20 sıcaklık sensörü kullanılıyor. Bu sensörden alınan sıcaklık değerleri Telemetri gönderme seçeneği açık ise 5 dakikada bir gönderilit

•Harici telsiz bağlantısı nasıl yapılır?
Harici cihazı Tracer üzerindeki 9 pinli konnektörden bağlamalısınız. Bunun için aşağıda belirtilen 4 pini kullanacağız.
1-GND
2-Mic Out
3-Audio Input
7-PTT Out
Ve ardindan Tracer üzerindeki radyoyu devre dışı bırakacağız.

•9 Pin soket üzerindeki Pinlerin açılımları nedir?
1-GND
2-Mic Out
3-Audio Input
4-Ext. Analog Input
5-Gps Rx
6-Gps & Temp. Sensör power 5Vdc
7-PTT Out
8-Temp Sensör DQ Ds18b20
9-Gps Tx

•Voltaj ölçümleri en fazla kaç volta kadar yapılabiliyor?
İki ayrı kaynaktan voltaj ölçümü alınıyor, cihaz üzerindeki besleme girişi ve harici konnektör de bulunan Analog girişi kullanarak en fazla 24 Volt a kadar ölçüm yapılabilir. Harici konnektör deki analog giriş üzerinden güneş paneli veya başka enerji kaynaklarının voltaj ölçümü yapılabilir.

Buradan pcb nin Proteus çizimini indirebilirsiniz dosyalar/v3/TRACERV3.0.zip Sadece 8.5 ve üzeri sürümler ile açabilirsiniz. Bu sadece teknik destek amaçlı bir paylaşım olup izinsiz baskı yapılamaz bu başlık dışında asla paylaşılamaz!

V2 revizyonu;
1-V2 Tracer kullanıyorsunuz ancak üzerinde dahili radyo yok ise, ve siz V2 Tracer ı harici bir telsiz ile kullanıyor iseniz, bir revizyon yapmanıza gerek yoktur. Yazılım güncelleştirme adımlarını uygulamaya devam edebilirsiniz.


2-V2 Tracer kullanıyorsunuz ancak üzerinde dahili radyo ile 1 watt olarak çalıştırıyorsanız bir revizyon yapmanıza gerek yoktur. Yazılım güncelleştirme adımlarını uygulamaya devam edebilirsiniz.


3-Eğer bir V2 Tracer a sahipseniz, ve bu Tracer üzerinde 1 watt radyo barınıdırıyor ise, Vede siz bu tracer a bir harici telsiz bağlayarak çalıştırıyor iseniz mutlaka V2 kart üzerinde resimde gösterildiği gibi ilgili hattı kesmelisiniz.
Aksi halde arayüz yazılımından Dahili radyoyu devre dışı bırakır iseniz, harici olarak bağladığınız cihaz sürekli göndermede kalacaktır.
V2 kart revizyonu.jpg
V2 kart revizyonu.jpg (475.1 KiB) Viewed 10449 times


Sabit kullanımlar için mutlaka cihazınızın Beacon periyodunu Time Slots moduna alarak ayarlayın.. Böylelikle saatte iki kere pozisyon gönderilecektir.
Yapmanız gereken tek şey timeSlots seçeneğini aktif ederek her saat içinde gönderilecek dakikaları girmek olacaktır.
Aşağıdaki resime göre her saat içinde 15. ve 45. dakikalarda beacon gönderilir. Dakika bilgisi Gps ten alınır ve 0 - 59 arası değerler yazılmalıdır.
TimeSlots.jpg
TimeSlots.jpg (99.9 KiB) Viewed 10429 times

Tüm ardaşlarımızdan Ricamızdır !

Lütfen sorularınızı buradan sorun, çünki sizlerin burada sorduğu sorulardan başkaları da istifade edebilir. Beni telefon ile arayarak sorularınızı soracak olur iseniz hem diğer amatör arkdaşlarıma hemde bana büyük haksızlık etmiş olursunuz. Sizler için zaman ayırmaktan çekinmiyoruz aksine dahada fazlasını yapmak istediğimizden bu sizlerden rica ediyorum.
Oyüzden bu konu altında ve burada sorularınızı sormaktan asla çekinmeyin.

TA1USA
Posts: 23
Joined: 10 Jun 2017, 20:59
Location: KN41JA
Contact:

Re: Tracer V3.00 Plus

Post by TA1USA » 15 Jan 2018, 08:42

v2 tracer e yeni v3 hex yazıldı daha stabil çalıştığını söylebilirim. Başarılı tracer ID si TA1USA-7
Türk övün, çalış, güven.

Ta8ms
Posts: 1
Joined: 14 Jun 2017, 14:39

Re: Tracer V3.00 Plus

Post by Ta8ms » 24 Jun 2018, 11:47

proteus dosyasında problem mi var indirdim ancak açılan dosya alakasız çıkıyor bilginize

TA1LSX
Posts: 10
Joined: 27 Jun 2017, 11:48
Location: Usa
Contact:

Re: Tracer V3.00 Plus

Post by TA1LSX » 26 Dec 2018, 13:16

Merhaba

İlgili yazılımlar yerlerinde olmadığından indiremiyorum.
Yazılım linklerini güncelleyebilir misiniz?
73,

Post Reply